Recensies

‘Het kauwgomkind’ van Doeschka Meijsing

Verhalen

Doeschka Meijsing was Nederlands schrijfster en heeft haar eerste verhalenbundel gepubliceerd in 1974 (‘De hanen en andere verhalen’). Voor haar laatste roman uit 2008, ‘Over de liefde’, ontving zij maar liefste drie prijzen, namelijk de AKO Literatuurprijs, de F. Bordewijkprijs en de Opzij Literatuurprijs. Doeschka heeft tussen 1974 en 2012 rond de twintig titels gepubliceerd; voornamelijk romans, maar ook verhalen en poëzie (‘Paard Heer Mantel’).

‘Het kauwgomkind’ bevat verhalen die Doeschka Meijsing heeft geschreven tussen 1969 (‘I’ve got a bird that whistles, I’ve got a bird that sings’) en 2012. Haar manier van verhalen vertellen is merkbaar veranderd door de jaren heen. Het kan zijn dat het ene verhaal hierdoor meer aanspreekt dan het andere. Persoonlijk vind ik ‘Kleine geschiedenis van het slaan’ het meest amusante verhaal uit de bundel. Hieronder een citaat (pagina 83) van het begin van dit verhaal:

‘Voor onze familie, groot als een menigte die niemand tellen kan, is slaan het zout in de pap. Met uitzondering van mijn oudste zus Joke kan niemand zich een dag uit zijn leven herinneren dat er niet links of rechts flinke klappen werden uitgedeeld. We waren met z’n dertienen bij ons thuis. Je viel dus wel eens een dag buiten de prijzen. Aan de andere kant echter verhoogde het aantal kinderen het gemiddelde aanzienlijk. Het slaan bleef niet beperkt tot ons gezin. Ook bij de ooms en tantes was het zo de gewoonte, en ik herinner me nog levendig de vreugde in de familie toen mijn tweede zus Johanna woedend het ouderlijk huis binnen stormde omdat haar man haar geslagen had. De lijn is terug te trekken naar mijn grootvader, die in slaan een pedagogisch heil zag. Ik heb hem slechts als een bibberende oude man gekend, maar het zwiepende Spaanse riet was speciaal voor zijn krachteloze handen uitgevonden. Mijn grootmoeder van moederskant had zich bij de zwakte van de ouderdom neergelegd en beperkte zich tot knijpen, wat evenveel pijn deed maar minder schrik teweegbracht.’

De titel van deze verhalenbundel, ‘Het kauwgomkind’, is tevens de titel van het laatste verhaal in het boek. Helaas overleed Doeschka, vandaag precies een jaar geleden op 64-jarige leeftijd, voordat zij dit verhaal kon voltooien. ‘Het kauwgomkind’ is in de bundel gepubliceerd zoals ze het heeft achtergelaten.

Uitgeverij      Querido, 2012
Pagina’s         278
ISBN              978 9021 441 689

Recensie door: Charlotte, 30 januari 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress