Recensies

‘De smaak van droef en zoet’ door Aimee Bender

Ik kom het de laatste tijd steeds vaker tegen, romans die zeker niet onder de noemer fantasy vallen, maar weldegelijk een vleugje magie in zich hebben, De smaak van droef en zoet van Aimee Bender valt in deze categorie.

Een op het oog doorsnee gezin in een buitenwijk van Hollywood; vader, moeder, dochter Rose en zoon Joseph. Het verhaal begint in de week dat Rose haar negende verjaardag viert. Rose komt na een lange dag met schrijfles uit school en verwelkomt het idee van haar moeder om vast een test versie van haar verjaardagstaart te bakken.

Rose proeft de taart, de eerste hap was verrukkelijk ‘warm gebakken luchtig beslag met citroensmaak omhuld door een koele, intens donkere zoete glaceerlaag. (…), toen ik die eerste hap had doorgeslikt, toen die eerste indruk was vervaagd, voelde ik een subtiele verschuiving vanbinnen, een onverwachte reactie. Alsof een sensor, die tot dat moment diep in me begraven had gezeten, zich oprichtte om de omgeving te scannen, om mijn mond alert te maken op iets nieuws. (…) Het leek alsof mijn mond zich ook vulde met de smaak van kleinheid, een gevoel van krimpen, van verdriet, en proefde ik een afstandelijkheid waarvan ik op een of andere manier wist dat die met mijn moeder te maken had, proefde ik haar gedachtewereld in een ingedikte vorm, een spiraal, alsof ik de spanning in haar kaken die haar hoofdpijn had veroorzaakt bijna kon proeven.’

Grote woorden voor een negenjarige.
Vanaf dat moment begint het leven van Rose, die we met tussenposen blijven volgen tot haar tweeëntwintigste, te veranderen. Alles wat ze eet zit vol gevoelens. Zo ontvangt ze zeer gemengde signalen over haar moeder, ze zegt het één maar Rose proeft het ander.

Samen met haar broer en zijn beste vriend George bezoekt Rose een bakker die gespecialiseerd is in (dure) zelfgebakken koekjes om er achter te komen wat er nu echt met Rose aan de hand is. “Ik beet in het haverkoekje. Dezelfde lagen – de haverkorrels, goed gedroogd maar te weinig water gekregen, daarna de rozijnen, een beetje smakeloos, van verschrompelde druiven, geplukt door dorstige arbeiders, tot slot de bakker, die haast had gehad. Het hele koekje smaakte zo gehaast dat ik het heel snel moest opeten, anders zou het mij om een of andere reden opeten.”  Zo samen met George komt Rose erachter dat ze vooral de gevoelens waarvan mensen zich niet bewust zijn proeft. En wat moet je daarmee?

Door het boek heen blijft de smaak van Rose zich ontwikkelen, en wordt duidelijk wat deze gave te weeg brengt in haar dagelijks leven. Maar er is meer aan de hand binnen de familie, want hoe komt het toch dat haar broer zo ‘afwezig’ is, dat oma nooit op visite komt maar wel dozen vol met (on)zinnige spullen, waaronder een taboeretje, opstuurt, mama zoveel interesses heeft waar ze in vlucht en haar vader geen ziekenhuis binnen gaat, zelfs niet wanneer zijn vrouw moet bevallen, of één van zijn kinderen is opgenomen?

Tijdens het lezen van dit boek kwam het woord ‘waarom’ nog al eens in mijn gedachte. In de laatste hoofdstukken wordt op al deze vragen antwoord gegeven, maar in een tempo en op een manier dat het ineens een heel keurig boek wordt, als een grindpad dat direct wordt aangeharkt nadat er overheen is gelopen. Overigens heb ik even op moeten zoeken wat een taboeret voor meubelstuk is; een stoeltje zonder leuning in de breedste zin van het woord maar het wordt ook gebruikt in het koor als zitplaats voor de misdienaar.

Over de auteur: Aimee Bender (1969) schreef vier boeken waarvan twee in het Nederlands vertaald, De smaak van droef en zoet en Onzichtbaar teken van mijzelf. Haar werk is in zestien landen vertaald. Bender woont in Los Angeles waar zij creatief schrijven doceert aan de USC. Haar boeken hebben op bestsellerlijsten gestaan en is genomineerd voor diverse prijzen.

Uitgeverij         Artemis & Co, 2012
Pagina’s           293
Vertaling          uit het Engels door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk (The Particular Of Lemon Cake)
ISBN                978 9047 202 752

Recensie door Katja Berkenbosch, oktober 2012

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress