Recensies

‘De geheime liefde van mrs Robinson’ door Kate Summerscale

De in Londen woonachtige Kate Summerscale (geboren in 1965) is een Engels journaliste en schrijfster. Als journalist/ redacteur heeft ze gewerkt voor The Independent en The Daily Telegraph. Ook zijn artikelen van haar in The Guardian en The Sunday Telegraph gepubliceerd.

De bibliografie van Kate Summerscale bestaat uit drie non-fictie boeken. Met haar eerste biografie “The Queen of Whale Cay” (1997) stond ze op de shortlist voor de Whitbread Biography Award in 1997 en won ze de Somerset Maugham Award in 1998. Ook met haar tweede boek uit 2008 “The Suspicions of Mr Whicher or The Murder at Road Hill House” viel ze in de prijzen (winnaar Samuel Johnson Prize 2008, shortlist Anthony Awards 2009). Haar derde en meest recente boek is “Mrs Robinson’s Disgrace” (“De geheime liefde van Mrs Robinson”, 2012).

De geheime liefde van Mrs Robinson” beschrijft het eenzame en ongelukkige leven van, de met Henry Robinson getrouwde, Isabella. Zij houdt gedurende haar huwelijk een dagboek bij waarin zij haar gevoelens, verlangens en escapades met andere mannen vastlegt. Op het moment dat Henry haar overspel ontdekt door in dit dagboek te lezen, probeert hij van haar te scheiden. Over het proces in de rechtzaal, het neemt drie maanden in beslag om tot een uitspraak te komen, en wat er nou precies wel en niet in het dagboek staat beschreven over het vermeende overspel, gaat het grootste gedeelte van het boek;

“Cockburn (één van de drie rechters) besloot zijn betoog met de afwijzing van Henry Robinsons verzoek om echtscheiding. (…) wij kunnen uitsluitend redres verschaffen op grond van wettig bewijs van overspel, en dat bewijs kunnen wij niet vinden in de onsamenhangende verklaringen van een zo irrationeel en onbetrouwbaar verslag als dat van mevrouw Robinson.'” (pagina 225)

Op de cover van het boek staat als ondertitel: Hoe een geheim dagboek leidde tot een publiek schandaal. Het waargebeurde verhaal van de eerste Engelse echtscheiding. In het boek blijkt echter dat het helemaal niet de eerste Engelse echtscheiding betreft! Namelijk:

“Van de driehonderd en twee verzoeken tot echtscheiding die in de eerste vijftien maanden bij de rechtbank waren ingediend, was dat van Henry één van slechts zes gevallen die werden afgewezen.” (pagina 225)

“In 1863 (eerdere uitspraak was op 2 maart 1859) (…) kreeg Henry eindelijk het bewijs van overspel in handen dat hij nodig had. (…) Zonder enig bericht in de pers werd het huwelijk van de Robinsons op 3 november 1864 ontbonden.” (pagina 238)

Het zou misschien wel zo kunnen zijn dat het de eerste ‘echte’ echtscheiding betrof en niet, zoals in die tijd gebruikelijk was, slechts ‘scheiding van tafel en bed’. Dit is echter een veronderstelling die ik nu maak en heb ik niet in het boek bevestigd gezien. Wel werd over deze echtscheidingszaak in de pers veel geschreven en was dus publiekelijk wijd bekend.

De cover en de omschrijving op de achterflap van het boek van Summerscale maakte mij erg nieuwsgierig. Persoonlijk was ik echter bij nader inzien niet bijzonder onder de indruk: zowel door de manier waarop het boek is geschreven als door de inhoud zelf. Ik vond het wel een interessant boek wat betreft de manier waarop in die tijd (rond 1850/1860) met echtscheidingen werd omgegaan. Onderstaand citaat, over een ander verzoek tot echtscheiding van mevrouw Ward, vond ik bijvoorbeeld erg amusant:

“Maar Cresswell (rechter) wees erop dat als mevrouw Ward haar echtgenoot liever zag gaan dan komen, de rechtbank de scheiding wellicht moest afwijzen. ‘De daad van verlating,’ merkte hij op, ‘moet worden gedaan tegen de wil van de vrouw’. Echtscheiding kon niet plaatsvinden met wederzijds goedvinden, noch worden gerechtvaardigd door ongelukkig zijn alleen.” (pagina 194)

Uitgeverij            Nieuw Amsterdam, 2012
Pagina’s              320 (244  excl. noten e.d.)
Vertaald               uit het Engels door David Orthel (Mrs Robinson’s Disgrace)
ISBN                    978 9046 813 249

Recensie door Charlotte, 9 januari 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress