Recensies

‘Een beter bestaan’ door Katherine Boo

Overleven in de sloppen van Mumbai

Katherine Boo ( 12 augustus 1964), journalist en auteur, is vooral bekend door haar schrijfwerk over arme en benadeelde mensen in Amerika. Ze heeft achtereenvolgens gewerkt voor de Washington City Paper, The Washington Monthly en The Washington Post. Momenteel werkt ze voor The New Yorker. Ze heeft met haar werk meerdere prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Pulitzer Prize for Public Service in 2000. Recentelijk heeft zij haar focus verplaatst van de VS naar India, het geboorteland van haar man Sunil. In 2012 heeft zij met haar eerste boek, “Een beter bestaan: Overleven in de sloppen van Mumbai”, de National Book Award gewonnen voor non-fictie en is tevens op de shortlist voor de Samuel Johnson Prize terecht gekomen.

Een beter bestaan: Overleven in de sloppen van Mumbai is in feite een soort antropologische/ sociologische verslaglegging over het leven van enkele bewoners van de sloppenwijk Annawadi, gelegen bij het internationale vliegveld van Mumbai, India. De bewoners van Annawadi proberen te overleven en hogerop te komen in een onzekere, harde en corrupte omgeving en dromen van een betere toekomst buiten de sloppenwijk. Hierbij is het ieder voor zich en een nadeel of pech voor de buurman, de ‘concurrent’, kan jouw kansen en positie (en dat van je familie) versterken.

Er is een website speciaal over dit boek, www.behindthebeautifulforevers.com, die zeker de moeite waard is te bezoeken. Hierop staat bijvoorbeeld informatie over het boek en de auteur, evenals foto’s en een filmpje over de sloppenwijk. Daarnaast is er een interview met Katherine Boo te lezen, waarin haar onder andere de vraag wordt gesteld waarom ze haar focus heeft verlegd van de VS naar India. Hierop geeft ze het volgende antwoord:

My husband is an Indian citizen, and since we met in 2001, I’ve been watching the landscape of his country transform as its economy grows. Some of the change is staggeringly obvious, like the skyscraping luxury condominiums with stirring views of other skyscraping luxury condominiums. But I couldn’t quite make out what had and hadn’t changed in historically poor communities. I generally find issues of poverty, opportunity, and global development to be over-theorized and under-reported. And it seemed to me that in India, as in the  U.S., some of the experts most ready to describe how lower-income people are  faring weren’t spending much time with those people.

Dit intrigerende debuut van Boo leest weg als een roman. Je wordt meegezogen in de dagelijkse leefwereld van een handjevol sloppenwijkkinderen en -vrouwen in Mumbai. Een boek dat je de ogen opent en je niet meer loslaat!

Uitgeverij      Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2012
Pagina’s         320
Vertaald         uit het Engels door Chiel van Soelen en Pieter van der Veen
(Behind the Beautiful Forevers: Life, Death and Hope in a Mumbai Undercity)
ISBN              978 9046 812 013

Recensie door Charlotte, 9 januari 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress