Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Recensies

Vrouwen op vrijdag (Salon Saffier): Clarice Lispector

Clarice Lispector In de serie “Vrouwen op vrijdag” in Salon Saffier is na twee voorstellingen over Marguerite Yourcenar nu Clarice Lispector (1920-1977) aan de beurt op vrijdag 14 december. Ze is een van de grootste Zuid-Amerikaanse schrijfsters.

In Oekraïne geboren emigreert haar Joodse familie kort na haar geboorte naar Brazilië om te ontkomen aan de pogroms tijdens de Russische burgeroorlog. In Rio de Janeiro studeert ze rechten en begint ze met schrijven, in het Portugees. Eerst voor kranten en later verhalen, novellen, kinderverhalen, brieven, columns en artikelen. Verschillende werken van haar zijn verfilmd of uitgevoerd op toneel.

Haar debuutroman bracht veel opschudding teweeg met een interne monoloog, wat destijds in Brazilië heel vernieuwend was. “Ze leek op Marlene Dietrich en schreef als Virginia Woolf”. Benjamin Moser heeft als proefschrift aan de UU een biografie over haar geschreven, Why this world waarin hij laat zien hoe haar kunst direct verbonden was met haar turbulente leven en hoezeer ze geworteld was in de Joodse mystieke traditie. Hij zal tijdens de voorstelling een portret van haar schetsen, en Arthur Japin verzorgt een aantal tekstvoordrachten. Haar in het Nederlands vertaalde verhalenbundel Familiebanden en haar novelle Het uur van de ster zijn en de bibliotheek
aanwezig. Voor meer info en kaartverkoop www.salonsaffier.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress