Recensies

‘Weg’ door Minke Douwesz

Minke Douwesz (pseudoniem van Greet Kuipers, 1962) debuteerde in 2003 met haar roman ‘Strikt’. Zij heeft met haar tweede roman `Weg‘, de Opzij Literatuurprijs in 2009 en de Anna Bijns Prijs voor proza in 2012 gewonnen. De jury van de Anna Bijns Prijs schreef: ‘De durf waarmee Douwesz haar personages in elke scène nog wat verder in de misère duwt, maakt Weg tot een fascinerend, spannend en razend knap boek.’ De twee romans van Douwesz staan bekend als lesbische proza.

‘Weg’ is een beangstigende roman voor stelletjes die net zijn gaan samenwonen, zoals ik. Als je verliefd bent en in een roes verkeert van geluk en vertrouwen lijken praktische zaken als een samenlevingscontract e.d. niet zo noodzakelijk. Minke beschrijft in haar boek hoe het is om uit elkaar te gaan na jaren samen te hebben geleefd. Dan is van die verliefdheid en roes weinig meer over en kun je niet per definitie verwachten dat alles in harmonie en met wederzijds respect wordt afgehandeld. Je partner kan hele andere kanten van zichzelf laten zien en in zijn of haar woede/ verdriet/ frustratie misschien niet redelijk meer denken en/of handelen.

In ‘Weg‘ neemt Edith Heringa de beslissing om haar relatie met Norma Vrins te beëindigen, omdat zij in haar ogen volledig uit elkaar zijn gegroeid. Norma is het hier echter helemaal niet mee eens en ziet geen enkele reden waarom ze uit elkaar zouden moeten gaan. Edith is in principe in de voordeelpositie: zij heeft werk, inkomen en bezit het huis. Norma daarentegen heeft naast Edith praktisch niets. Norma stelt alles in het werk om Edith van gedachten te laten veranderen en haar tegen te werken, maar bereikt hier eerder het tegenovergestelde mee.

Het boek telt bijna 600 pagina’s en in feite gebeurt er niet erg veel tussen Norma en Edith. Het verhaal zou dus langdradig en saai kunnen zijn, maar het tegendeel is waar: Minke vertelt boeiend en maakt het verhaal en de dialogen tastbaar, realistisch en pijnlijk. Het tempo en de beschrijving van de gebeurtenissen doet eer aan de stappen die in een ‘rouwproces’, bij het beëindigen van een relatie, onbewust genomen worden.

Een gedeelte van het verhaal gaat over de worsteling die Edith heeft met haar proefschrift, over de invloed van gevoelens van seksualiteit op het ontwikkelen van de eetstoornis  anorexia nervosa bij meisjes. Persoonlijk vond ik deze worsteling een niet interessante rode draad door het verhaal en heb hier tijdens het lezen eigenlijk weinig aandacht aan besteed. Inmiddels heb ik ontdekt dat Douwesz behalve schrijfster ook psychiater en psychoanalytisch psychotherapeut is en onderzoek doet naar mentalisation based treatment bij eetstoornissen. Aha! Dat verklaart dit element in het boek. Ik was al bang dat ik een belangrijke onderliggende link met de rest van het verhaal miste. Dit element had ik zeker niet gemist als het uit het boek was gelaten…

Uitgeverij       G.A. van Oorschot,  2009
pagina’s        576
ISBN              978 90 282 4109 1

Recensie door Charlotte, 5 december 2012

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress