Recensies

Het licht van de zee door M.L. Stedman

M.L. Stedman - het licht van de zeeTom Sherbourne kiest na een veteranenverleden bewust voor een eenzaam leven als vuurtorenwachter op Janus Rock. Vlak voor zijn aanstelling en vestiging op dit onbewoonde eilandje voor de zuidwestkust van Australië, ontmoet hij een meisje op het vasteland; Isabel. Zij volgt haar hart, trouwt met Tom en samen bouwen ze een leven op, afgesloten van de bewoonde wereld. Ze willen dolgraag kinderen, maar hoewel Isabel drie keer zwanger raakt gaat het tot hun grote verdriet alle keren mis…

Op een dag spoelt er op Janus Rock een reddingsboot aan, met een dode man en een springlevende en kerngezonde baby. Tom wil direct zijn plicht uitvoeren en hier melding van maken bij de autoriteiten. Isabel haalt hem echter over hier nog een nachtje mee te wachten. Vanaf dat moment kan Isabel niet meer zonder de baby en Tom zwicht voor het geluk van zijn vrouw. Ook zijn hart smelt al snel voor hun kleine Lucy. Zij laten de buitenwereld weten dat zij de trotse ouders zijn geworden van een te vroeg geboren, maar kerngezond meisje. Hoewel zij een gelukkig gezinnetje vormen met z’n drieën, blijft Tom’s geweten aan hem knagen. Als blijkt dat er op het vasteland een radeloze vrouw op zoek is naar haar vermiste man en baby, komt Tom in een tweestrijd terecht die steeds ondraaglijker voor hem wordt.

Wanneer plotseling hun geleefde leugen ontdekt wordt, komen Tom en Isabel, maar ook de echte moeder van ‘Lucy’, voor onmogelijke keuzes te staan: Gaat het om hun eigen geluk of dat van het kind? En wat ís eigenlijk het beste voor Lucy?

‘Het licht van de zee’ is een enorm pakkend en dramatisch verhaal over de liefde van een moeder voor een kind. Waarschijnlijk is het boek nog veel aangrijpender als je zelf kinderen hebt (verloren) en je precies kan inleven in de gevoelswereld van de personages. Het is een zwaar maar ook een heel mooi verhaal vol ethische dilemma’s, menselijk verdriet en keuzes met alleen maar verliezers… Deze debuutroman van M.L. Stedman is een boek dat je gelezen moet hebben!

Uitgeverij        De Boekerij B.V., 2012
pagina’s           349
vertaald           uit het Engels door Annemarie Lodewijk (The Light Between Oceans)
ISBN                978 90 225 6230 7

Recensie door Charlotte, 5 december 2012

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress