Recensies

Met Muijs door Frederique Schut

Een briefje valt door de brievenbus: “Ik wil je zien.” Vanaf dat moment kijken we een tijdje mee in het leven van Floortje. Ze is 14 jaar en verliefd op een 46-jarige huisvriend van de familie. En de liefde is wederzijds. Vanuit het perspectief van Floortje beleven we de gedachten en mijmeringen over deze toch ietwat vreemde relatie.

Floortje gaat regelmatig stiekem met Muijs mee naar huis. Als Muijs bij haar ouders op visite gaat en hij ’s avonds weg rijdt, knippert hij met zijn lichten om ook haar gedag te zeggen. Haar ouders merken wel dat er iets gaande is, maar hebben geen idee met wie en al helemaal niet dat ze verliefd zou kunnen zijn op een bekende van hun eigen leeftijd. Wanneer Muijs eens in haar vel, of vlees, knijpt, vindt ze zich direct te dik en begint Floortje met overgeven. Later zal ze zichzelf ook gaan snijden. Ze maken het een aantal keer uit, maar het gaat telkens ook weer aan.

Ze vraagt hem op een middag: “Wat kan? Wat is mogelijk?” Daar draait het hele boek om. Beiden zoeken grenzen op van wat ze willen, waar ze mee weg kunnen komen. Ze vragen zich soms af of ze het niet gewoon moeten vertellen. Maar dat doen ze niet. Het taboe dat kleeft aan een dergelijke relatie is immers te groot.

Frederique Schut had zelf op 16-jarige leeftijd een relatie met een oudere man. En dat merk je. Het boek heeft een duidelijk autobiografisch tintje. Het verhaal wordt bovendien heel natuurlijk verteld. Nooit wordt het ordinair of gaat het te ver. De worsteling van dit kwetsbare meisje met zichzelf beleeft de lezer van heel dichtbij en de vragen die ze zichzelf stelt kun je je heel goed voorstellen. Je wordt werkelijk meegezogen in haar gedachten, twijfels, angsten en verliefdheid.

Binnen twee uur stond het boek weer terug in de boekenkast. Niet omdat ik het uit verveling had weggelegd, maar omdat ik het in een ruk uit had gelezen. Een aanrader dus!

Uitgever:               Atlas Contact, 2012
Pagina’s:               190
ISBN:                    978 9025 438 234

Recensie door Tessa, 20 november 2012

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress