Recensies

‘De inzending’ door Amy Waldman

In New York wordt een anonieme ontwerpwedstrijd uitgeschreven, voor een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001. Uit de vele inzendingen en na lang beraad van de jury, wordt een ‘tuin’ verkozen tot het winnende ontwerp. Wanneer echter blijkt dat het uitgekozen ontwerp van een islamitische architect is, Mohammad Khan, begint de discussie. Een ‘islamitische’ tuin als monument voor de aanslagen op de Twin Towers: kan dit eigenlijk wel? Maar kan een democratische beslissing met een eerlijk verkozen winnaar nog wel teruggedraaid worden? En wat doe je als het jouw ontwerp is en er zo’n commotie ontstaat? Jezelf terugtrekken of juist je poot stijf houden?

De inzending’ is modern en realistisch. Ik denk dat Amy Waldman goed heeft ingeschat hoe de Amerikaanse samenleving zou reageren als een dergelijke situatie daadwerkelijk voor zou vallen. Hetzelfde zou mijns inziens trouwens van toepassing zijn voor de ‘tolerante’ Nederlandse samenleving.

Daarnaast stelt de schrijfster een moeilijk en gevoelig dilemma aan de kaak. De overgrote meerderheid van de moslims is verre van terroristisch en/of extremistisch, maar de angst voor de islam en moslims bestaat in de huidige samenleving en daarmee ook de stereotypering. Ook onschuldige moslims zijn gestorven bij de aanslagen in 2001; hebben hun nabestaanden dan geen of minder recht op een monument?

Het enige minpunt van het boek vind ik het ‘gedoe’: de eeuwige en uit proportie getrokken discussies en het doemdenken van de personages in het boek. Dit vond ik op sommige momenten wel behoorlijk vermoeiend. Maar nogmaals; de schrijfster heeft hiermee wel een realistisch beeld neergezet van hoe er door de verschillende mensen en groeperingen in werkelijkheid waarschijnlijk gereageerd zou worden op een dergelijke situatie.

‘De inzending‘ is dus een echte aanrader!

Uitgeverij         Contact, 2011
pagina’s           412
vertaald           uit het Engels door Thera Idema (The submission)
ISBN                978 9025 437 558

Recensie door: Charlotte, 19 oktober 2012

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress