Nieuwsbrieven

Oktober (openings)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

Het is inmiddels oktober met de eerste herfstachtige stormen achter de rug en veel literaire activiteiten in het verschiet. Boekhandelaren, schrijvers/sters, uitgeverijen en bibliotheken halen steeds meer uit de kast om de teruglopende boekenverkoop te keren en ons weer meer aan het lezen te krijgen. Dat levert veelbelovende avonden op, met voordrachten, lezingen en gesprekken van en over Nederlandse en buitenlandse romanschrijfsters, dichteressen en wat hen bezig houdt.

Antjie KrogAntjie Krog, een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse schrijvers van dit moment, wordt in oktober 60 jaar. Zij debuteerde op 17-jarige leeftijd met een dichtbundel Dochter van Jefta, en heeft sindsdien zowel proza, poëzie als non-fictie geschreven, eigenlijk allemaal over Zuid-Afrika. In de jaren 90 deed ze voor de radio verslag van de zittingen van de waarheids- en verzoeningcommissie onder voorzitterschap van Desmond Tutu, waar duizenden verslag deden van hun ervaringen met het Apartheidsregime. Ze heeft haar ervaringen met de commissie verwerkt in De kleur van je hart, een uniek persoonlijk verhaal dat schokt, verheldert en uitdaagt. Ook haar roman Relaas van een moord en haar dichtbundel Kleur komt nooit alleen nie (tweetalig uitgegeven) geven de toestand in Zuid-Afrika weer en werpen vragen op als ‘wat gebeurt er met ons nu we alles weten?’ en ‘hoe moet het nu verder?

Ter gelegenheid haar 60e verjaardag zullen op 10 oktober (20u) meer dan 40 Nederlandse dichters Antjie Krog komen eren in de centrale bibliotheek in Den Haag. Ze hebben allemaal een gedicht voor haar geschreven. De gedichten zijn gebundeld in een speciale uitgave van Tortuca, een tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst, en zulllen haar die avond worden aangeboden. Adriaan van Dis zal met haar spreken over de positie van de dichter in Zuid-Afrika en zelf zal ze haar favoriete Afrikaanstalige gedichten voordragen. Na afloop zullen de diverse dichters, waaronder Antjie Krog zelf, hun werk signeren.

Meer informatie over Antjie Krog op www.boeklezen2.blogspot.nl, voor meer informatie over 10 oktober en reservering: www. writersunlimited.nl

Op 29 september was de eerste sterfdag van Hella Haasse, en de dag waarop een nieuw boek van haar is verschenen. Onder de titel Maanlicht zijn vier verhalen bijeen gebracht die na haar dood zijn aangetroffen in haar huis. Prachtige, typisch Hella Haasse vertellingen vol duistere en geheime gebeurtenissen, niet voor op het nachtkastje, zo wordt gezegd. Zelf was ze bang dat de verhalen verloren waren gegaan, maar afgelopen jaar zijn ze terug gevonden door redacteur Patricia de Groot van uitgeverij Querido, toen haar was gevraagd de papieren nalatenschap van Hella Haasse te bekijken. Naast het zoeken naar teksten die nog niet waren gepubliceerd heeft ze bekeken wat er naar het letterkundig museum kan, en dat is het grootste deel, aantekeningen , samenvattingen e.d.

Afgelopen maand is de vertaling van het nieuw boek uitgekomen van Naomi WolfVagina. Er is al veel ophef geweest over de inhoud van het boek en de aanleiding tot het schrijven ervan. De Amerikaanse kranten hebben Noami Wolf compleet belachelijk gemaakt en ook hier is zowel in krant als op tv weinig lovende kritiek naar voren gebracht. Het was bedoeld om het vrouwelijk geslachtsorgaan uit de taboesfeer te halen. Dat lijkt gezien de reacties verre van gelukt. In “Vagina” staat, begrijp ik, de nodige wetenswaardige informatie, maar die lijkt bijna geheel onder gesneeuwd te worden. Speelt haar eigen bizarre verhaal (ze zou een stalen rugpin hebben laten plaatsen voor een beter orgasme) een te grote rol? Is de Amerikaanse saus te heftig of de omslag in haar denken te groot? Grijpt ze te klef terug naar halve oude wijsheden? Of zit daaronder toch nog de laag van ons diepgewortelde negatieve beeld van de vrouwelijke seksualiteit? Toch maar zelf gaan lezen.

Onlangs uitgebrachte titels

Na haar veelgeprezen debuut is er een 2e bundel van de Utrechtse Ellen Deckwitz, Hoi feest. Volgens velen moet ze de Dichter des Vaderlands worden.

Finse meisjes is het poëziedebuut van Kira Wuck. Ze treedt regelmatig op, van Lowlands en het Boekenbal tot het NK (winnares) en WK Poetry Slam. Tussendoor heeft ze in alle stilte aan haar eerste bundel gewerkt, waar van verschillende kanten heel enthousiast op is gereageerd.

Feest van het begin van Joke van Leeuwen is een historische roman over de eerste jaren na de Franse revolutie. Hoe gaat het er in die jaren van de nieuwe vrijheid aan toe?  Joke van Leeuwen registreert  het feest een de chaos aan de hand van de levens van 4 stadsgenoten. De vernieuwingsdrang is niet specifiek voor Parijs en past vergelijkbare situaties. Dat is goed voelbaar, evenals hoe die vrijheid langzaam verandert in haar tegendeel en ontaardt.

Openhartig van Patricia Vlasman is een ontroerend en dapper verhaal over de dagelijkse worsteling van haarzelf als hartpatiënte. Die worsteling wordt alleen maar groter als ze onbedoeld zwanger wordt en ternauwernood de bevalling overleeft. Ze probeert een normale moeder voor haar zoon te zijn, maar haar leven is allesbehalve normaal.

De rustelozen van Olga Tokarczuk  is opgebouwd uit een aantal op zichzelf staande verhalen die zijn vervlochten tot een zeer leesbare roman. Volgens Trouw is het een buitengewoon boek, zowel ongewoon als bijzonder. Bijzonder goed, bijzonder intelligent, bijzonder poëtisch, bijzonder eigenzinnig en bijzonder filiosofisch, een kunstwerk. Uniek en tegelijkertijd zo doodgewoon en zeer toegankelijk.

Activiteiten in Utrecht en daarbuiten

Op 26 oktober houdt boekhandel Savannah Bay (Telingstraat 13, Utrecht) haar jaarlijkse herfstsalon, aanvang 20.00u. Het wordt een informele literaire avond waarin een aantal schrijfsters te gast zullen zijn, Kira Wuck, Reneé van Marissing en Shira Keller. Alle drie houden ze zich naast schrijven ook bezig met film, theater en muziek. Ze zullen over hun nieuwe boeken vertellen, er uit voordragen en na afloop signeren. Er zal muziek zijn en versnaperingen. Een rode draad zijn de
gemeenschappelijke thema’s in het werk van de schrijfsters: kunst, verbeelding, de scheiding tussen het zelf en de wereld, en de (on)mogelijkheid van de liefde. (www.savannahbay.nl)

Ook op 26 oktober de 2e avond over Marguerite Yourcenar in de serie ‘Vrouwen op vrijdag‘ bij literair café Salon Saffier. Maar ook deze avond was al snel uitverkocht. Er is een wachtlijst. (www.salonsaffier.nl)

Salon Saffier organiseert op 14 en 28 oktober een wandeling langs woningen, ateliers en literaire plekken van de Utrechtse schrijfster en beeldend kunstenaar Dirkje Kuik. De stad Utrecht komt regelmatig naar voren in haar beeldende werk, en herinneringen aan haar leven in de stad heeft ze gebruikt in haar verhalen. Marijke van Dorst, literatuurkenner, zal de wandeling leiden en er zal een voordracht zijn door Boris van den Wijngaard. I.v.m. beperkte ruimte is reserveren noodzakelijk. (voor meer info www.salonsaffier.nl)

SLAU organiseert op 25 oktober een avond over de Amerikaanse romanschrijfster en filosofe Ayn Rand (Sint Petersburg 1905). Opgegroeid in Rusland, o.a. ten tijde van de revolutie, heeft ze in 1925 tijdens een bezoek aan familie in de VS kans gezien om er te blijven. Een voorliefde in haar jeugd voor schrijvers uit de Romantiek en een studie toneelschrijven lagen aan de basis van haar succes als schrijfster. Haar succes begon met The Fountainhead (De eeuwige bron), dat in 1949 is verfilmd, geïnspireerd op architect Frank Lloyd Wright. Het in 1957 verschenen Atlas Shrugged (Wereldschok), heeft intellectueel Amerika op zijn kop gezet en wordt deze maand in een inmiddels 3e vertaling uitgegeven, met als titel “De kracht van Atlantis”. Daarom wordt in Rasa (Utrecht) een avond gehouden waar verschillende gasten (schrijvers, denkers, liefhebbers en critici) een portret van Ayn Rand zullen schetsen. Ze was nl ook een van de grondleggers van het objectivisme die invloed heeft (gehad) op meerdere politieke figuren en stromingen, zoals Alan Greenspan (oud-voorzitter van de Fed), het libertarisme, maar ook Paul Ryan, de huidige republikeinse running mate, en de Tea Party. Hoe wordt haar overtuiging uitgelegd en wat is de invloed ervan in deze tijd? (www.rasa.nl)

Op 28 oktober zal in de Nieuwe Liefde (Amsterdam) een middag worden georganiseerd rond Ingrid Jonker en haar gedichten. Net als Antjie Krog is zij erg beïnvloed door de verschrikkingen van de Apartheid. De gedichten van Ingrid Jonker zullen voorgedragen worden door actrice Janni Goslinga, en vergezeld gaan van muziek door de Vlaamse violiste en zangeres Liesa van der Aa. Verder zullen er beeld- en geluidsfragmenten zijn, een column en er zullen gedichten besproken worden. (www.denieuweliefde.com)

Op 13 oktober opent in het van Abbemuseum (Eindhoven) “Informational Weather”, een project van Sarah van Sonsbeek. Ze was de eerste winnaar van de Theodora Niemeijer prijs, vanuit privé initiatief een stimuleringsprijs voor jonge vrouwelijke beeldende kunstenaars. Hen was gevraagd een projectvoorstel te maken voor de binnentuin van het van Abbemuseum, “Het oog”. Sarah van Sonsbeek heeft de gelegenheid gekregen om haar projectvoortsel te realiseren. “informational Weather” vertaalt wekelijks door middel van een provisorisch klimaatssysteem de onberekenbare, veranderende politieke
situatie in Nederland live in weertypen. (vanabbemuseum.nl)

In het Dolhuys (Haarlem) is vorige week de tentoonstelling geopend “Ik, man/vrouw, een overzichtstentoonstelling over onze seksuele identiteit. Wat maakt een man een man en een vrouw een vrouw? Hoe absoluut is de grens? De bezoeker/ster wordt geprikkeld om vrouwelijke en mannelijke kanten van zichzelf onder de loep te nemen. De makers zijn o.a. op ontdekkingsreis gegaan in de wereld van transseksuelen, genderkinderen, mannelijke vrouwen en vrouwelijke mannen en ze hebben hun bevindingen in beeld gebracht. Hoe zit het met oordelen, vooroordelen en de mens achter de beelden? (hetdolhuys.nl)

Nieuwe oude boeken

Op uitnodiging van Jonna heb ik een boekenruil van Boekgrrls bijgewoond, een groep enthousiast lezende vrouwen en een heleboel boeken. Een middag vol suggesties en ideeën, en een flinke doos boeken voor de bibliotheek was het resultaat. Dames, hartelijk dank. Nog meer nieuwe romans en biografieën, helaas op een minder vrolijke manier, heb ik gevonden bij Boek2, het antiquariaat op de Voorstraat dat de winkel gaat sluiten en alleen nog via internet doorgaat. De kleine zelfstandige winkels leggen het in de stad, o.a. vanwege de hoge huurprijzen, helaas steeds meer af tegen de grote ketens.

Gezien de beperkte openingstijden ligt de leenperiode voor boeken niet vast.  Als je een boek langer dan een maand wilt lenen, wil je dan n.a.v. deze aankondiging een mailtje sturen om dit te laten weten. De brievenbus als retour-medium werkt prima.

De leenbijdrage voor 2012 is vastgesteld op € 25,- (vanaf april € 20,-). Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op ING banknr 9266995 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2012’. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.

Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden.

Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.

U bent van harte welkom.

Marjolein Datema              Utrecht, 1 oktober 2012

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress