Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht

Salon Saffier: ‘Vrouwen op vrijdag’

Marguerite YourcenarSalon Saffier, een klein literair theater aan de Herenstraat, start met een serie voorstellingen Vrouwen op vrijdag. Er wordt begonnen met een portret van de grote Frans-Belgische schrijfster Marguerite Yourcenar (1903-1987) door Yourcenar kenner Camiel van Woerkom. Actrice Albertine de Kanter zal teksten voordragen en het geheel wordt begeleid door authentiek beeld- en geluidsmateriaal. Marguerite Yourcenar, al vroeg wees geworden, koos haar eigen vrijheid en onttrok zich, net als haar vader, aan allerlei conventies, zowel privé als in haar literaire leven. Ze heeft veel geschreven; haar bekendste werken zijn ‘Hadrianus gedenkschriften’, ‘Het hermetisch zwart en ‘Alexis’. In 1939 is ze bij de opkomende oorlogsdreiging naar de Verenigde Staten vertrokken, waar ze naast schrijfster collegedocente literatuurwetenschap is geworden en tot haar dood is gebleven. In 1980 was ze de eerste vouw die als lid tot de toen 345 jaar oude Académie Française werd toegelaten. De eerste voorstelling op 21 september is al uitverkocht, maar binnenkort zal de datum voor een herhaling bekend worden.(www.salonsaffier.nl)