Recensies

‘Achter het raam op de Wallen’ door Patricia Perquin

Een onderwerp dat veel mensen tot de verbeelding zal spreken

In haar debuut geeft Patricia Perquin een indringend portret van haar leven in de prostitutie. Haar schrijfstijl is vlot en bij vlagen overtuigend. Na een korte inleiding beschrijft zij in heldere bewoordingen haar leven vòòr de prostitutie. Het geheel nodigt uit tot verder lezen.

Het verhaal boet echter aan kracht in als de auteur terloops haar schuldenproblematiek en bipolaire stoornis noemt. Het beeld van een vrouw met een onbezorgd leven roept bij de lezer veel vragen op. Ik had als lezer graag meer achtergrondinformatie gekregen.

Treffend is de nachtelijke dialoog met een medewerker van een hulplijn, waarin zij op pakkende wijze haar zorgen over de toekomst met de lezer deelt.

Helaas wordt het vervolg gedomineerd door weinig zeggende dialogen met een bijtende, bijna verwijtende ondertoon. Het komt op de lezer vooral over als een relaas tegen alles en iedereen. Haar echte verhaal komt daardoor niet goed tot zijn recht.

Interessant is het stuk waarin Perquin de Amsterdamse Wallen tijdelijk verruilt voor de prostitutie in de periferie. Hier had ik als lezer ook graag meer over willen weten. Helaas ontbreekt een kritische vergelijking.

Terug op de Wallen nadert het moment dat de auteur haar laatste schulden aflost en definitief afscheid neemt van haar oude vak: een prima cliff hanger.

Hoewel Perquins talent zeker niet onopgemerkt is gebleven en zij met vlagen de juiste toon aanslaat, lukt het haar onvoldoende om de lezer écht te overtuigen. Haar betoog mist een kritische beschouwing over het werk in de prostitutie en geeft een eenzijdig, maar vooral oppervlakkig beeld van haar verleden. Wie is deze vrouw?

Uitgeverij       Prometheus, 2012
Pagina’s         266
ISBN               978 9044 620 474

Recensie door Eveline Gadella, 12 juli 2012

Share

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress