Recensies

Aan de rivier door Bonnie Jo Campbell

“My home is on the water, I don’t want no land at all.
I’d rather be dead than stay here and be your dog.”

De 2 laatste regels van het volksliedje voorin Aan de rivier beschrijven de levensinstelling van de 16 jarige Margo. Ze woont met haar vader bij ‘haar’ rivier in een eindeloos groot natuurgebied in Noord-Amerika. Ze is een in die natuur gewortelde, mensenschuwe schoonheid die zelfstandig wil zijn, te midden van een omgeving van rauwe mannen die geen boodschap hebben aan wat zij wil. Haar grootvader heeft haar ingewijd in alles wat met de rivier te maken heeft en heeft haar zijn boot nagelaten. Zelf heeft ze leren schieten en jagen, en doet dat graag en heel goed. Eén schot, waarmee ze gepaste wraak neemt op haar eerste verkrachter, zullen haar leven en dat van haar verdere familie voor een groot deel bepalen

In directe en soms rauwe tonen schildert Campbell de zoektocht van de 16-jarige Margo naar een veilige plek om te leven. Haar verhouding met mannen kenmerkt zich door afhankelijkheid, geweld, de strijd voor onafhankelijkheid en het leren kennen van haar eigen seksualiteit, tegen een achtergrond van haar afwezige, narcistische moeder en haar verdere familie met wie ze een dubbele relatie heeft.

Wat begint als een soort coming-of-age verhaal over een puber wordt allengs een morele zoektocht, waarin de vraag naar trouw, rechtvaardigheid en rechtvaardiging gestalte krijgt. De Noord-Amerikaanse natuur is, net als de mensen die ze tegenkomt, vaak hard en vormt een harde leerschool. Wanneer ze haar innerlijke morele kompas meer op orde begint te krijgen, komt ze ook haar ‘oude wijze man’ tegen, degene die haar de laatste stappen leert om met liefde in haar (en zijn!) leven te staan.

Campbell heeft een verhaal van rauwe pracht geschreven, waarbij ze langs de randen van de afgrond mee laat lopen tot een zwaar bevochten, zelfstandig gekozen bestemming is bereikt.

Uitgeverij          Artemis, 2012
Pagina’s           324
Vertaald            uit het Engels door Bert Meelker (Once Upon a River)
ISBN                 978 9047 202 653

Recensie door Olaf Janssen,  20 juni 2012

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress