Recensies

‘Bruid van de dood’ door Naema Tahir

Bruid_vd_Dood.inddInhoud

Bruid van de dood gaat over een Pakistaanse moslima, Sophia, die opgroeit in Rotterdam. Haar ouders houden vast aan de tradities uit hun land van oorsprong en hebben hierdoor bepaalde verwachtingen voor de toekomst van hun enige kind (een dochter).

Ik gaf vader de macht en het mandaat om een Pakistaans bestaan voor me uit te stippelen. Mijn timide gedrag, mijn gehoorzaamheid, mijn kuise kleding, mijn woorden en mijn zwijgzaamheid en vooral mijn eeuwig aanvaarden wat vader en moeder wilden, gaven hun alle ruimte te bepalen wie ik was.”     (pag 97)

Aan het begin van het boek is Sophia vrij naïef, timide en gehoorzaam naar de verwachtingen en wil van haar ouders. Sophia maakt gedurende het boek echter een ontwikkeling door naar een steeds meer onafhankelijke, zelfverzekerde en daadkrachtige vrouw. Ze verdiept zich in de rechten van moslima’s, met name wanneer het gaat om het “gedwongen” huwelijk. Sophia probeert de schijn voor haar ouders echter zo lang mogelijk op te houden en houdt haar daadwerkelijke bezigheden voor hen geheim. Een heftige gebeurtenis in de familie is voor Sophia tot slot de druppel die de emmer doet overlopen…

Beschouwing
Naema Tahir weet in dit boek een realistisch kijkje achter de Naema Tahir - Naemaschermen te geven bij de tradities, waarden en normen binnen een Pakistaans gezin, met name met betrekking tot gearrangeerde huwelijken. De schrijfstijl van Tahir is pakkend en maakt het lastig het boek weg te leggen. Je bent benieuwd wat er gaat gebeuren met Sophia en de huwelijksplannen die haar ouders voor haar in gedachten hebben. Hoewel het aan de ene kant vrij voorspelbaar is hoe het boek gaat eindigen, hier wordt gedurende het verhaal langzaam op afgestuurd, vindt er aan het einde van het boek ook een hele onverwachte en heftige gebeurtenis plaats… Dit boek is een echte aanrader als je geïnteresseerd bent in de tradities van de Pakistaanse (islamitische) cultuur en voorstander bent van emancipatie van de vrouw.

Uitgeverij        De Geus, 2011
pagina’s          313
ISBN               978 9044 515 503

Recensie door Charlotte, 19 juni 2012

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress