Activiteiten Binnen de Vrouwenbibliotheek Utrecht Leesclub Leesgroepen

Leesgroep Actuele literatuur

Foto Anna Funder: Karl Schwerdtfeger / Foto Hella Haasse: Emmy Scheele / Foto Joke J. Hermsen: Jaap de Jonge.

In april 2012 begint een leesgroep voor senioren ( m / v ) met belangstelling voor ‘actuele’ romans: pas verschenen boeken die ‘er toe doen’ in onze tijd.

We bespreken de geselecteerde romans vooral vanuit historisch en/of maatschappelijk perspectief: als dragers van individuele en openbare herinneringen die betekenis voor ons kunnen hebben in het heden en in de toekomst. Welke stukjes verleden claimen we als de onze? Literatuur dus als herdenking en als engagement. ‘Herinnering en heden’, dat zal de rode draad vormen.

Met behulp van begeleidende teksten en discussiepunten gaan we focussen op verschillende collectieve thema’s en trauma’s van onze samenleving uit zowel de afgelopen als de nieuwe eeuw. Hoe krijgen de thema’s literair gestalte? Hoe verwerken we ze als lezers? En hoe kunnen ze dóórwerken in de historische cultuur?

Op het programma staan o.a.:

• Hella Haasse’s roman Sleuteloog, waarin (post)koloniale herinneringen een rol spelen;
  • Anna Bijns, van Antwerpen, door cultuurhistoricus Herman Pleij, die ons eigenlijk iets over ónze tijd wil leren;
  • Anna Funder’s Al wat ik ben, een roman vol herinneringen aan het verzet in Engeland, maar – zoals een criticus het omschreef – als ‘een intieme studie van menselijke relaties en onze verantwoordelijkheid  ten opzichte van elkaar’, nog steeds uiterst relevant;
  • en de nieuwe roman van filosofe Joke J. Hermsen, Blindgangers.

Wijzigingen in het programma zijn mogelijk in overleg op de kennismakingsbijeenkomst. Deze is op woensdag 7 maart, van 11.00 tot 12.00 uur, in de Vrouwenbibliotheek (Gansstraat 161a ).

Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u ook contact opnemen met Maud Hollants: ma.hollants@planet.nl