Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief november 2011

Beste leensters en andere belangstellenden,

Vlak  na het versturen van de vorige nieuwsbrief overleed op 30 september Hella Haasse, 93 jaar oud,

Amsterdam.01-03-95
Hella Haasse
foto:Jeannine Govaers HH

een van de belangrijkste schrijfsters. Haar oeuvre is zeer indrukwekkend en ze heeft er vele prijzen mee gewonnen. Oeroeg was haar debuut (1948). Het is verfilmd in 1993 en werd in 2009 bij alle bibliotheken uitgedeeld tijdens de ‘Nederland leest campagne’, zo actueel was het nog. Oeroeg verhaalt o.a. over haar jeugd in Indonesië en brengt een minder
aangenaam deel van onze geschiedenis onder de aandacht. Zo heeft Hella Haasse in haar historische en andere romans veel wat haar raakte naar voren gebracht. Haar kunst was vanuit nabijheid de wereld te benaderen en te beschrijven. Ze wist veel over de meest uiteenlopende onderwerpen en dat zit verweven in haar romans, voor ons in deze tijd niet altijd even vlot, maar wel heel boeiend en wijs.
In 2008 is ter ere van haar 90e verjaardag het digitale Hella Haasse museum geopend. Je kan er ‘een reis maken door een landschap van foto’s, boeken, persoonlijke documenten en audiovisuele fragmenten uit het leven en werk van de schrijfster, www.hellahaassemuseum.nl. Ook in de bibliotheek staat een deel van haar werk uitgestald, en kan worden geleend, ook werk over haar.

Er zijn weer nieuwe romans verschenen door bekende en minder bekende schrijfsters. Anna Enquist heeft een soort doktersroman geschreven,  De verdovers, die zich afspeelt tegen de achtergrond van de tegenstelling tussen het verdoven van wat je voelt door de anesthesie en het bewust maken van gevoelens door de analytische psychiatrie. Hoe werken driften en verlangens, wat moet je doen met (emotionele) trauma’s? Zelf is Anna Enquist natuurlijk psychiater en ze heeft het hele terrein grondig bestudeerd, o.a. door intensief mee te lopen met de anaesthesisten van het VU-ziekenhuis. Uit de kritieken begrijp ik dat het boek goed in elkaar zit. Ik kijk er naar uit om het te gaan lezen en hoop dat er in de nabije toekomst een recensie over in de nieuwsbrief verschijnt (zie ook verderop).

Morgen verschijnt Geen van ons keek om van journaliste Tamina Akefi. Het is haar debuutroman die deels autobiografisch is, waarin ze een meisje beschrijft die de burgeroorlog van dichtbij meemaakt. Zelf woonde ze tot haar twaalfde in Kaboel.
In 1995 zijn haar ouders de stad en het land ontvlucht, naar Nederland. Het idee voor de roman ontstond toen ze in 2009 met een ploeg van de NOS terugging naar de stad. Niets was meer hetzelfde, behalve de bergen. Tegelijkertijd was het heel vertrouwd en werd ze geconfronteerd met talloze herinneringen die ze verdrongen had. Binnen het verhaal over de hechte vriendschap tussen twee buurmeisjes beschrijft ze veel van wat ze heeft gezien en meegemaakt. Ze vergelijkt de huidige chaos onder de Afghanen met de situatie van toen waardoor nu een zelfde omslag dreigt als destijds. Eerder deze maand was het 10 jaar geleden dat Afghanistan is binnen gevallen door het westen onder het mom van de  ‘war on terror’. In de berichtgeving daarover is mij opgevallen dat er, buiten de gewone journalistieke kaders om, een aantal vrouwelijke journalisten zich in het land begeven/gevestigd hebben met verhalen die een veel eerlijker beeld van de situatie lijken te geven dan wat we meestal voorgeschoteld krijgen. Misschien is Tamina Akefi een van hen.

Op 21 november is Connie Palmen ’s avonds te gast bij SLAU (stichting literaire activiteiten Utrecht). Komende maand verschijnt van haar Logboek van een onbarmhartig jaar, een aangrijpend verslag van het het jaar waarin Connie Palmen haar partner Hans van Mierlo verloor, “waar ben ik nog zonder Hans”? Zowel mooie herinneringen als de pijn, woede en hunkering komen aan bod. De avond vindt plaats in Rasa (Pauwstraat), en begint om 20.00u. Meer info vind je op www.slau.nl.

Bij Salon Saffier worden een drietal avonden georganiseerd over de familie Mann. Een van hen is Erika, dochter van Thomas Mann. Over haar en haar broer gaat de 3e avond op 13 november in de Herenstraat. Michiel Hagdorn, literatuurwetenschapper en kenner van de familie Mann, verzorgt de avonden met voordrachten en authentiek beeld- geluidsmateriaal. Erika heeft een veelbewogen leven
geleid, als schrijfster en als oorlogscorrespondente, maar ook als secretaresse en vertrouwelinge van haar vader, over wie zij ook geschreven heeft. Meer info op www.salonsaffier.nl.

Afgelopen maand zijn meerdere vrouwen uitgebreid in het nieuws geweest. Er is al veel over geschreven, maar ik wil ze toch even noemen. De 3 vrouwen die de Nobelprijs voor de vrede hebben gewonnen: Ellen Johnson-Sirleaf, presidente van Liberia en het eerste gekozen vrouwelijk staatshoofd in Afrika; Leymah Gbowee, ook Liberiaanse en voorloopster van het protest van vrouwen tegen de oorlog; Tawakkul Karman uit Jemen, die zich sterk maakt voor vrouwenrechten en vrije pers. Daarnaast de 100 machtige vrouwen van Opzij, met als winnares  Angelien Kemna, hoofd beleggingen van pensioenuitvoerder APG.

Wat betreft bibliotheekactiviteiten:
We zijn op de achtergrond druk bezig met allerlei organisatorische activiteiten, waaronder bezoek aan een info-avond fondswerving. Zo hopen we binnenkort financiële ondersteuning te kunnen vragen, niet alleen voor de website en
catalogus, maar ook om de collectie beter af te stemmen op de behoefte van de leensters. Daarnaast hebben zich een aantal mensen gemeld die recensies over recent uitgekomen boeken of oude klassiekers willen gaan schrijven voor de
website en/of nieuwsbrief. Leuk om een clubje bij elkaar te hebben die zich op die manier met de collectie wil gaan bezighouden.

Gezien de beperkte openingstijden ligt de leenperiode voor boeken niet vast. Als je een boek langer dan een maand wilt lenen, wil je dan n.a.v. deze aankondiging een mailtje sturen om dit te laten weten.
De brievenbus als retour-medium werkt prima.

De leenbijdrage voor 2011 is vastgesteld op € 25,- voor de rest van dit jaar en het nieuwe samen. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de  bibliotheek zijn.
Iedereen  die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag  over te maken op ing banknr 9266995 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en leenbijdrage 2011-2012.
Naast de aangekondigde openingstijden blijft het mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.

U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                       Utrecht, 27 oktober 2011

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress