Nieuwsbrief Juni 2011

Beste leensters en andere  belangstellenden,

P1020561Deze maand zijn de openingstijden anders dan anders. Vakanties en weekenden rondom feestdagen zijn impliciete uitnodigingen om erop uit te gaan en helaas dus niet om in een bibliotheek rond te lopen. Het eerste weekend in juni is direct na hemelvaart en dus hebben we besloten om de vrijdag- en zaterdag-opening een week eerder te houden, naast de gewone openstelling op woensdag 1 juni.

Bovendien is er op 27 mei om 14 u, zoals al eerder aangekondigd, een speciale middag op de Gansstraat. Maud Hollants zal tijdens een informatie- en kennismakingsmiddag vertellen over de leesgroep voor oudere vrouwen die zij vanaf dit najaar zal gaan begeleiden in de bibliotheek. Het geplande programma Vrouwen in de literatuur biedt een brede keuze aan titels uit zowel de Nederlandse als buitenlandse literatuur. Iedereen die geïnteresseerd is, zowel de ervaren als aarzelende lezeres, kan komen kennismaken met Maud, elkaar en de bibliotheek. Over het programma kunnen vragen gesteld worden en/of overlegd.
Folders over de leesclub liggen in de bieb of zijn verkrijgbaar via Maud, (030) 2732109 of ma.hollants@planet.nl.

In de brief van maart is geschreven over de biografie over Vasalis door Maaike Meijer. Het blijkt een groot succes te zijn. Boekhandel Savannah Bay organiseert samen met SLAU op 8 juni een avond rond Vasalis. Maaike Meijer zal geïnterviewd worden over de biografie en de achtergronden van haar onderzoek. En er zullen verschillende optredens zijn van dichters en muzikanten die een speciale band hebben met het werk van Vasalis en/of haar gedichten zingen. De avond vindt plaats in Rasa (Utrecht) om 20u, reserveren kan via info@savannahbay.nl, 030-2314410 of via slau.nl. De biografie ligt in de bibliotheek en kan ook geleend worden, de dichtbundels van Vasalis uiteraard ook.

Deze  maand kwam een Utrechtse fotograaf op bezoek, Martin van Thiel. Hij is komen uitleggen over zijn project,  het maken van een fotoboek over de stad Utrecht. Kunst en cultuur wordt een van de onderwerpen die hij wil vastleggen, m.n. artiesten, kunstenaars of betrokkenen op plaatsen die voor hen belangrijk zijn. Waarschijnlijk zal hij ook ondergetekende in de bibliotheek komen fotograferen. Ik zie het als extra aandacht voor en ondersteuning van de bijzondere collectie van de vrouwenbibliotheek, en ik houd van kunst en boeken.

Jonna Lind is begonnen met het beschrijven van de doelstellingen, uitgangspunten en plannen van de bibliotheek. Wij willen dit gaan gebruiken om de vrouwenbibliotheek naar buiten toe te presenteren en zowel wat betreft organisatie als voor het aanvragen van bijdragen onszelf duidelijk te maken.

Iedereen die het leuk vindt om mee te helpen bij het verder uitbreiden van de bibliotheekactiviteiten blijft van harte welkom. En nogmaals een speciaal verzoek aan vrouwen die het leuk zouden vinden om boekrecensies te schrijven, n.a.v. nieuw verschenen romans of non-fictie. Maar het kan natuurlijk ook over bekende of minder bekende klassiekers uit de bibliotheekcollectie.

Gezien de beperkte openingstijden ligt de leenperiode voor boeken niet vast.Als je een boek langer dan een maand wilt lenen, wil je dan n.a.v. deze aankondiging een mailtje sturen om dit te laten weten. De brievenbus als retour-medium werkt prima.

De leenbijdrage voor 2011 is vastgesteld op € 12,50 voor de rest van het jaar. Je kunt hiervoor onbeperkt  boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen  die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op ing banknr 9266995 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en leenbijdrage 2011.

Deze maand is de bibliotheek weer open op de 1e woensdag van juni, en laatste vrijdag en zaterdag van mei, voor het lenen, terugbrengen of ruilen van boeken.
Daarnaast blijft het mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.

U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                           Utrecht, 22 mei  2011