Nieuwsbrief Mei 2011

Beste leensters en andere belangstellenden,

Na een drukke maand vol literaire City2cities activiteiten is de rust weer terug in de stad. In deze luwte blijkt er toch nog een en ander te gebeuren. Bij Salon Saffier, een klein literair theater aan de Herenstraat, staan komende maand 2 vrouwen in de belangstelling.

Op vrijdag 20 mei wordt een voordracht gehouden met authentiek beeld- en  geluidmateriaal over Elisabeth Eybers (1915-2007), een van oorsprong Zuid-Afrikaanse dichteres. Naast Vasalis en Ida Gerhardt wordt zij beschouwd als één van de drie grote naoorlogse dichteressen. Ze won zowel de Constantijn Huygensprijs als de P.C. Hooft-prijs voor haar hele werk. Hoewel ze al vanaf 1961 in Amsterdam heeft gewoond, is ze in het Afrikaans blijven schrijven. Als je je een beetje door de taal laat meenemen wordt het mooi om te lezen en is het goed te volgen. En wellicht passender dan de in het Engels vertaalde gedichten in de film Black Butterflies over die andere Zuid-Afrikaanse dichteres, Ingrid Jonker.

Op zondag 22 mei is er ’s middags een voordracht over Anna Blaman (1905-1960). Met behulp van beeld- en geluidmateriaal zal een portret worden geschetst van deze taboe-doorbrekende schrijfster, die wel (onder invloed van o.a. Simone de Beauvoir) de Nederlandse existentialiste wordt genoemd. Zangeres Plattel zal gedichten van haar zingen. Ze heeft in 2010 gedichten van Anna Blaman op muziek heeft gezet, en ook een boek met cd gemaakt (Ik heb haar lief) om haar een ode te brengen.
Voor meer info: http://salonsaffier.nl/. Van beide vrouwen is werk in de bibliotheek aanwezig.

Op 27 mei (14u) zal er in de bibliotheek een informatie- en kennismakingsmiddag zijn voor de leesclub die Maud Hollants zal gaan begeleiden. Maud zal vertellen over het geplande programma Vrouwen in de literatuur, waarin zowel buitenlandse klassiekers als Nederlandse romans aan bod zullen komen. Er zal ruimte zijn voor vragen en ook verzoeken kunnen besproken worden. De bibliotheek zal die middag ook open zijn en belangstellenden zijn dus van harte welkom. Folders over de leesclub liggen in de bieb of zijn verkrijgbaar via Maud, (030) 2732109 of ma.hollants@planet.nl.

Deze maand heeft een nieuwe vrijwilligster zich aangemeld, Jonna Lind. Zij is bereid mee te denken en helpen bij de organisatie van de bibliotheek en het creëren van ruimere openingstijden. Jonna is van huis uit goed bekend met het beheer van allerlei ICT systemen en ik hoop dat mede met haar hulp de website met daarop o.a. de catalogus binnenkort werkelijkheid kan gaan worden.

Iedereen die het leuk vindt om mee te helpen bij het verder uitbreiden van de bibliotheekactiviteiten is van harte welkom. Een speciaal verzoek aan vrouwen die het leuk zouden vinden om boekrecensies te schrijven, n.a.v. nieuw
verschenen romans of non-fictie. Maar het kan natuurlijk ook over bekende of minder bekende klassiekers uit de bibliotheekcollectie.

Gezien de beperkte openingstijden ligt de leenperiode voor boeken niet vast. Als je een boek langer dan een maand wilt lenen, wil je dan n.a.v. deze aankondiging een mailtje sturen om dit te laten weten.
De brievenbus als retour-medium werkt prima.

De leenbijdrage voor 2011 is vastgesteld op € 20,-  voor het hele jaar. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op ing banknr 9266995 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en  leenbijdrage 2011.

Deze maand is de bibliotheek weer open op de 1e  woensdag, 1e vrijdag, en 1e zaterdag voor het lenen, terugbrengen of ruilen van boeken. Daarnaast blijft het mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.

U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                                 Utrecht, 29 april  2011