Nieuwsbrieven

Augustus (openings)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

In deze weken van Amerikaans voorverkiezings-gekletter verschijnt er hier en daar een artikel over Victoria Claflin Woodhull, de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van Amerika. Hillary Clinton Victoria Woodhull-eerste presidentskandidate van Amerikablijkt namelijk niet de eerste vrouw te zijn die officieel genomineerd is om president te worden. Het verhaal van Victoria Woodhull is in allerlei opzichten echter nauwelijks met dat van Hillary Clinton te vergelijken en speelde zich af bijna anderhalve eeuw geleden, in 1870!! Ze was een van de leiders van de beweging die zich inzette voor het vrouwenkiesrecht, dat pas 50 jaar later, in 1920, ingevoerd werd in alle staten van Amerika. Als vrouw mocht ze zich wel verkiesbaar stellen, al zou ze volgens de Amerikaanse grondwet te jong zijn geweest, 34 ipv minimaal 35 jaar. Naast kiesrecht voor vrouwen pleitte ze voor gelijke behandeling van vrouwen en mannen op allerlei terreinen, en voor nieuwe echtscheidingswetten, die het vrouwen eenvoudiger moesten maken om te scheiden. Ook was ze voorstander van de vrije liefde. Het is aan mensen zelf of ze een relatie hebben, met wie en hoe lang die duurt, vond ze.
Victoria Woodhull werd in1872 officieel genomineerd door de net opgerichte Equal Rights Party, die zich ook sterk maakte voor de rechten van de zwarte bevolking. Ze had een voormalig slaaf en abolitionist als ’running mate’. Op de dag van de verkiezingen is ze gearresteerd vanwege een artikel dat ze had geplaatst over de buitenechtelijke relatie van een New Yorkse dominee met een dubbele moraal. Na zes maanden kwam ze pas weer vrij.
Bron o.a.: http://historiek.net/victoria-woodhull-de-eerste-presidentskandidate-van-amerika/59685/

Augustus is al bijna 30 jaar traditioneel de maand van de Deventer boekenmarkt en van Zomergasten.
De Deventer boekenmarkt vindt plaats op zondag 7 augustus. In de ruim 6 kilometer kramen met gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten is het aanbodHet tuinfeest tweedehands boeken heel gevarieerd: literatuur, sport, poëzie, kinderboeken, geschiedenis, sport etc. Daarnaast is een randprogramma met muziek, kunst en speciale tentoonstellingen.
De avond voorafgaand aan de markt vindt poëziefestival Het tuinfeest plaats, waar ruim 30 toonaangevende Nederlandse en Vlaamse dichters en ook opvallende debutanten hun gedichten zullen lezen. De dichtkunst staat centraal, maar er is ook een bescheiden muzikaal programma, waarin gezocht wordt naar de verbintenis met taal en poëzie. Deelnemende dichteressen zijn o.a. Ellen Deckwitz, Marjolijn van Heemstra, Judith Herzberg, Sasja Jansen, Roos Rebergen, Marieke Rijneveld, Johanneke ter Stege, Manon Uphoff, Anne Vegter en Kira Wuck. Klaske Oenema en Stephanie Struijk komen muziek maken.
Meer info: http://www.deventerboekenmarkt.nl en http://www.hettuinfeest.nl

Zomergasten heeft dit jaar weer een nieuwe presentator die zijn gasten een avond lang zal vragen hun favoriete televisiefragmenten te laten zien en toe te lichten. De vrouwelijke gasten dit jaar zullen zijn:
Hedy d’Ancona richtte eind jaren 60 samen met Joke Smit de actiegroep Man-Vrouw-Maatschappij op en werd daarmee aanjager van de tweede feministische golf in Nederland. Ook stond zij aan de wieg van maandblad Opzij. Als PvdA politica zat ze in de Eerste Kamer, was ze staatssecretaris voor Emancipatiezaken en minister van Welzijn, en zat ze in het Europees Parlement. In 2003 maakte ze voor het Rijksmuseum voor Volkenkunde de tentoonstelling en het boek ‘Het Persoonlijke is Politiek´. Daarin toonde ze met beelden en brieven aan dat onze drijfveren te makenzomergasten vpro hebben met de geschiedenis van de mensen uit wie je voortkomt. Haar Joodse vader verliet haar en haar moeder toen ze nog geen twee jaar oud was. Hij overleed vlak voor het einde van de oorlog tijdens een dodenmars vanuit concentratiekamp Auschwitz. (uitzending 14 augustus)
Griet Op de Beeck is een Vlaams schrijfster en werkte tien jaar lang als dramaturge. Daarna begon ze met het maken van grote interviews met kunstenaars voor Humo en De Morgen. Ook begon zij met het schrijven van romans die veel lovende recensies kregen en waarmee ze een van de best verkopende Nederlandstalige schrijver is van dit moment. Van de eerste twee romans zijn de filmrechten inmiddels verkocht. Voor de uitzending van 21 augustus wil ze fragmenten kiezen die een licht werpen op stukjes van de wereld, de kunsten of de mensheid die voor haar van grote betekenis zijn.
Andrea Maier is hoogleraar interne geneeskunde aan de Vrije Universiteit en specialiseerde zich in ouderengeneeskunde. Daarnaast werkt ze ook aan de universiteit van Melbourne (Australië). Haar ouders zijn destijds uit de DDR naar West-Duitsland gevlucht, waar ze is opgegroeid en heeft gestudeerd. In 2003 is zij naar Nederland gekomen. Ze is geïnteresseerd in het mechanisme van veroudering en doet inmiddels een tweede promotieonderzoek naar celveroudering. Waarom takelen wij af? En kunnen we dat misschien verhinderen? Op 28 augustus wil ze een genuanceerd beeld van veroudering schetsen en tegelijkertijd de spectaculaire ontwikkelingen op dit terrein laten zien.
Meer info: http://www.vpro.nl/zomergasten/lees/gasten/2016/2016-overzicht.html

Onlangs uitgebrachte titels:
Eva Gerlach - Ontsnappingen– Van Eva Gerlach is verschenen de poëziebundel Ontsnappingen, het tweede deel van wat een drieluik, genaamd Labyrinth, moet worden. Kluwen uit 2011 was het eerste deel. Beide bundels worden hoogtepunten genoemd in haar werk. Deze keer houdt ze zich in haar gedichten o.a. bezig met het actuele wereldgebeuren. De reeks Een ding is gebaseerd op beelden en nieuwsberichten van kinderen in de oorlog in Syrië. Daarnaast houdt ze zich bezig met herinneringen, wat betekenen die voor een mens?
– Al van iets langer geleden maar niet eerder Kameleon - Charlotte van den Broeckvermeld is de debuutbundel Kameleon van Charlotte van den Broeck. Ze gaat er in op zoek naar een mogelijke vrouwelijke identiteit, die ergens tussen lichaam en taal geconstrueerd wordt. Via een veelheid aan herinneringen, gedaanten en landschappen wordt – alsof het bereisd kon worden – het domein van een meisjeslichaam verkend, en steeds weerklinkt dezelfde, naïeve wens naar een symbiotisch bestaan, dat – ondanks de rekbaarheid van poëzie – net niet bereikt kan worden. Kameleon kreeg enthousiaste recensies.
Het geluk van een wijngaard -Maria Dueñas.– Het geluk van een wijngaard is de 3e roman van de Spaanse schrijfster Maria Dueñas. Het verhaal van de arbeider in de Mexicaanse zilvermijnen die zich opgewerkt heeft tot schatrijke mijn eigenaar speelt zich af in de tweede helft van de 19e eeuw. Als de Amerikaanse burgeroorlog uitbreekt en hij vrijwel failliet is, vertrekt hij naar Havana om opnieuw te beginnen. Dan verschijnt koopvrouwe Sol die de stereotype sekserollen behendig omkeert. De roman geeft een mooi beeld niet alleen van het historische tijdperk, maar ook van de invloed van generaties op elkaar en van de rol die iemands verleden speelt voor zijn/haar toekomst. En er staan prachtige portretten in van de vele mensen die voorbij komen.
– Isabelle Autissier zeilde als eerste vrouw alleen rond de wereld. Isabelle Autissier - Plotseling, alleenPlotseling, alleen is haar recent verschenen roman (ze schreef er meerdere, en ook essays). Een jong stel uit Parijs besluit een jaar lang rond de wereld te zeilen. De reis brengt hen naar Antarctica en ze gaan aan land op een onherbergzaam eiland. Er steekt er een zware storm op en als die de volgende ochtend is gaan liggen, ontdekken ze dat hun schip is losgeslagen en verdwenen. Plotseling zijn ze van de buitenwereld afgesneden, en alleen. Er zal geen redding komen tot de winter voorbij is. Hoe trotseer je de honger en de uitputting? En als je dat overleeft, hoe keer je dan terug in de beschaafde wereld? Hoe verhouden eigen problemen zich tot die van de ander?
Michelle Goldberg- Indra Devi,– Michelle Goldberg schreef een biografie over en met de titel Indra Devi, de vrouw die de yoga naar het westen bracht. Indra Devi is in Rusland geboren en voor de bolsjewieken gevlucht naar Berlijn. Haar levensloop is fascinerend. Ze is altijd op historische momenten aanwezig, bijvoorbeeld bij de Indiase onafhankelijkheidsstrijd en de Japanse bezetting van Shanghai in de Tweede Wereldoorlog. In de jaren vijftig gaf ze in Hollywood yogales aan grote sterren, en zorgde er zo voor dat yoga ook daar razend populair werd. Haar leven lang liet ze zich leiden door slechts twee principes: haar onafhankelijkheid en haar toewijding aan yoga.
– Angel is een herondekte roman van de Engelse schrijfster Angel - Elizabeth TaylorElizabeth Taylor (naamgenote van de actrice), Het Engelse origineel werd voor het eerst gepubliceerd in 1957 en verfilmd in 2007.  Hoofdpersoon Angel is een gevierd schrijfster, rijk geworden door het produceren van de ene na de andere warrige, melodramatische roman over de Engelse aristocratie. Maar het is niet Angels carrière die intrigeert, het is Angel zélf: haar extreme ijdelheid, haar bizarre zelfoverschatting, maar ook haar vasthoudendheid om weer een boek af te leveren. Angel leeft in een fantasiewereld waar niemand haar bereiken kan. Uit een recensie: “Angel is een symbolisch boek dat een banaal thema op zo’n originele en diepgaande manier beschrijft dat het mysterie ademt: je wilt doorlezen en daarna zo snel mogelijk in gesprek met anderen.”
Glijmiddel - Cornelia van Lierop– Glijmiddel is een informatief en humoristisch boek van de Vlaamse Cornelia van Lierop over ”vapeurs en andere ongemakken in de menopauze”. Info van de uitgever: Cornelia van Lierop kijkt diep in de ogen van de draak geheten Menopauze. Onversaagd gaat ze het monster te lijf met humor, wijsheid en zelfrelativering. Fleur van Groningen illustreert op haar onnavolgbare wijze met jawel: humor, wijsheid en zelfrelativering. ”Dames! Meisjes! Juffrouwen en maagden! Laat Cornelia van Lierop u vertellen over de tijden van de Grote Droogte, de zweetaanvallen, de kilo’s die er aan- en afvliegen ..etc… Heren! Jongens! Jongemannen en verdoken maagden! Laat Cornelia van Lierop u duidelijk maken wat het betekent een vrouw te zijn in de overgang,..”
– Er is weer een nieuwe thriller van Karen Slaughter, Verborgen, Karen Slaughter - Verborgenwaarin een oude bekende terugkeert, de politieman uit Atalanta, Will Trent. Hij vindt het lijk van een gepensioneerd agent in een onbewoond pakhuis, dat eigendom is van een beroemde basketbalspeler. En er zijn aanwijzingen dat er een ander, mogelijk vrouwelijk, slachtoffer is. Het wordt de verraderlijkste zaak uit zijn carrière, zeker als er verbanden met zijn verleden opduiken, die zijn leven en dat van zijn dierbaren overhoop halen. “Een echt ouderwetse Karin Slaughter”, luidt het commentaar.

Activiteiten in Utrecht en daarbuiten
– Op 11 augustus treedt op de Amerikaanse veelzijdige singer-songwriter Patti Smith op in het Caprera - Patti Smithopenluchttheater Caprera in BloemendaalZe was in de 70-er jaren een van de grondleggers van de punk en
new wave in New York. Haar debuutalbum Horses is een klassieker, net als haar hit met Bruce Springsteen Because the night. Naast zangeres is Patti Smith ook dichteres/schrijfster en kunstenares, en ondanks haar 70 jaar blijft ze doorgaan met optreden, schrijven en verschillende kunstprojecten. Afgelopen jaar verscheen haar boek M-train, met overpeinzingen over (een deel van) haar leven, en de wereld zoals die is en was. Het optreden in Bloemendaal draagt de titel ‘An Evening of Words and Music‘. Er zal akoestisch gespeeld worden, aangevuld met ’gesproken woord’. Meer info: http://www.patronaat.nl/11-8-2016/patti-smith-usa
– T/m 15 januari 2017 is in het van Abbemuseum (Eindhoven) Guerilla Girls 1985-nu.de tentoonstelling Guerilla Girls 1985-nu. Het presenteert de ontstaansgeschiedenis van de activistische kunstenaarsgroep en laat hun relevantie zien door de jaren heen tot vandaag de dag. De oprichting was een reactie op een grote tentoonstelling in het MOMA (NY) in 1984, die pretendeerde een overzicht te zijn van de hedendaagse kunst. Vrouwelijke kunstenaars werden echter grotendeels buiten beschouwing gelaten. De Guerilla Girls richtten zich het eerste jaar vooral op het aankaarten van de man-vrouw verhoudingen binnen de kunstwereld. Ze brachten hun boodschap in hun posters vaak op humoristische wijze.
Meer info: http://vanabbemuseum.nl/programma/detail/?tx_vabdisplay_p[ptype]=18&tx_vabdisplay_pi1[project]=2290
– Voor als je deze zomer toevallig in Londen bent: in museum Tate Modern is t/m 30 oktober een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Georgia O’Keeffe (1887-1986). Haar belangrijkste schilderijen Georgia O’Keeffe - Tate Modernzijn er aanwezig. Ze is vooral bekend van haar bloemen, dierenbeenderen en landschappen van het haar inspirerende New Mexico, de staat waar ze naartoe verhuisde na de dood van haar echtgenoot, de fotograaf Alfred Stieglitz. Hij organiseerde precies een eeuw geleden haar eerste tentoonstelling in New York. Ze was zijn model en muze, maar ging schilderend haar eigen gang, hoewel niet altijd op waarde geschat voor haar pioniersrol in de Amerikaanse abstract schilderkunst.
Mooi artikel over de tentoonstelling en (het werk van) Georgia O’Keeffe: http://www.klara.be/georgia-o-o-o-okeeffe
Meer info: http://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/georgia-okeeffe

Bibliotheek-nieuws
In september zal het nieuwe seizoen beginnen van de leesgroep en van de poëziegroep.
– De bestaande poëziegroep gaat door op dezelfde voet, maar daarnaast wil Pien van Leeuwen, een trouwe deelneemster aan de leesgroep, een tweede poëziegroep te beginnen. Deze zal dan op een middag gaan plaats vinden. Heb je belangstelling, dan kun je je melden bij Pien: pienvanleeuwen@xs4all.nl of via info@vrouwenbibliotheek.nl
Zie ook: http://vrouwenbibliotheek.nl/2016/07/29/wil-je-meedoen-in-een-nieuwe-poeziegroep-overdag
– De leesgroep gaat het nieuwe seizoen op vrijdagmiddagen recente literatuur lezen en bespreken, o.a Een klein leven van Hanya Yanagihara, Jij zegt het van Connie Palmen en De consequenties van Niña Weijers. Er is daarnaast ruimte om een nieuwe groep te beginnen op donderdagavonden. Als je belangstelling hebt, laat het weten via info@vrouwenbibliotheek.nl
– Afgelopen maand kwam psychologe en schrijfster Een verwaarloosd huis - Truus Rozemond Truus Rozemond bij de bibliotheek haar romandebuut aanbieden. Een verwaarloosd huis gaat over de ingewikkelde familieverhoudingen rond de zorg voor een hoogbejaarde moeder die na het overlijden van haar man alleen is komen te staan. Alle omstanders hebben zo hun eigen motieven voor hun ideeën en handelen, die voor een groot deel bepaald worden door hun verleden. Onderlinge betrokkenheid blijkt een (te) moeilijke opgave.
Dank je wel Truus, voor jouw bespiegeling over de praktijk van het mantelzorgen.

Nieuwe boeken in de bibliotheek 
De oorlog heeft geen vrouwengezicht van Svetlana Alexijevitsj, De geschiedenis van de bijen van Maja Lunde, Een verwaarloosd huis van Truus Rozemond en een zestal (Zuid-Afrikaanse) dichtbundeltjes van Elisabeth Eybers: Einder, Bestand, Rymdwang, Noodluik, Verbruikersverse = Consumer’s verse en Winter-surplus,

Nieuwe recensies van deze maand als link bijgevoegd  http://vrouwenbibliotheek.nl/2016/07/13/malva-door-hagar-peeters/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2016/07/07/verloren-in-taal-leven-in-een-nieuw-land-door-eva-hoffman/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2016/07/16/misverstand-in-moskou-door-simone-de-beauvoir/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2016/07/25/josepha-mendels-door-sylvia-heimans/
De leenbijdrage voor 2016 is opnieuw vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op banknummer NL71 INGB 0009 2669 95 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2016’. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.
Vanaf 1 juli betaal je € 15,- voor de rest van het jaar.

Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden, de nieuwsbrief is ook te lezen via onze website.
Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                             Utrecht,  1 augustus 2016

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress